De kleinste bika kaars (18cm) brandt 70 à 80 uur, de middelste maat (23cm) 90 à 100 uur, en de grootste maat (28cm) 110 à 120 uur.
Hoelang duurt het voor de bika kaars begint te krullen?
Bika kaarsen branden ongeveer 3 à 4 uur per cm. Na ongeveer 20 uur branden, krult de rand langzaam naar buiten.
Mag ik de kaarsen tegen elkaar zetten?
Dat raden wij je ten stelligste af – tenzij je van dit effect houdt. Indien de bika kaarsen te dicht bij elkaar staan, smelten ze elkaar af. Zet ze dus best op een afstand van 7 cm uit elkaar. Bovendien hebben ze ook ruimte nodig, zeker als ze beginnen te krullen.
Moet ik de lont afknippen?
Normaalgezien ontvang je de bika kaarsen met de perfecte lengte van de lont. Je hoeft ze niet bij te knippen. Soms ontstaat na het branden een verdikking of een T-vormig uitsteeksel aan het eind van de lont. Die kun je eraf breken vooraleer je de kaarsen terug aansteekt. Je mag de lont trimmen maar let er wel op dat je niet teveel afbreekt anders krijg je de kaarsen moeilijk aangestoken.
Moet ik in de bika kaars snijden om ze te laten openkrullen?
Nee. Zeker niet! Bika kaarsen krullen spontaan zelf open op hun eigen tempo. Mocht je nu absoluut twee krullen wensen en de kaars heeft er maar één, kun je proberen de kaars wat in de goede richting te duwen. Doe dit bij voorkeur bij een kaars die toch al zo’n 30 uur gebrand heeft en aan één kant een verhoging heeft. Duw de rand wanneer ze zacht is in de goede richting zonder daarbij te overdrijven (anders scheurt de kaars en kan ze lekken).
Krullen alle bika kaarsen?
Jazeker. mocht jouw bika kaars niet doen wat wij verzekeren en je hebt alle brandinstructies opgevolgd, kun je de bika kaars kosteloos bij ons ruilen. Neem hiervoor contact met ons op.
Hoe komt het dat de bika kaarsen openkrullen?
Omdat bika kaarsen enkel met de beste grondstoffen geproduceerd worden. Zowel de lont, de kleurstof als de paraffine behoren tot het beste wat op de markt te vinden is. Dat zorgt ervoor dat de vlam genoeg warmte produceert om de binnenkant van de kaars te smelten, maar niet de buitenrand. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de bika kaars openvalt.
Branden de kaarsen helemaal op?
Inderdaad. Bika kaarsen blijven steeds hun grote vlam behouden. Wanneer ze zowat opgebrand zijn, komt de lont los te zitten en valt ze in de gesmolten paraffine. Op die manier dooft ze zichzelf. Enkel de krullen blijven over.
Waarom mag ik de kaarsen niet voor 10 min aansteken?
Als je dat af en toe doet, vormt het geen probleem. Maar wanneer je de kaarsen stelselmatig voor zeer korte perioden aansteekt, zullen ze in de diepte branden. Uiteindelijk krijgen ze zo onvoldoende lucht om een mooie vlam mogelijk te maken en zullen ze niet meer kunnen branden.
Hoe krijg ik het mooiste effect?
Wanneer je de bika kaars voor de eerste keer aansteekt, raden we aan de kaars minimum 4 uur te laten branden. Dat is ongeveer de tijd die nodig is om de hele bovenkant te smelten. Laat de kaarsen tijdens de volgende brandsessies minimum 1u branden – langer mag ook en is zeker aan te raden.
Mijn bika kaars krijgt maar 1 krul?
We kunnen je niet garanderen dat alle kaarsen twee krullen zullen hebben. Bika kaarsen zijn eigenzinnig. Vooral de kleinste kaars heeft de neiging slechts één krul te ontwikkelen.
Mijn krullen zijn langgerekt. Hoe kan dit?
Wanneer de kaarsen zo’n 50 uur gebrand hebben, wegen de krullen behoorlijk veel. Indien je de kaarsen dan een lange tijd aansteekt (meer dan 3 uur na elkaar) wordt de paraffine zacht en rekken de krullen door de zwaartekracht uit. Regelmatig eens uitblazen kan een oplossing zijn.
Er is een krul afgebroken. Wat nu?
Geen paniek! De bika kaars zal spontaan een nieuwe krul ontwikkelen.
Hoe kan ik zien dat dit handwerk is?
Bika kaarsen worden met de hand gegoten. Daardoor hebben ze nooit exact dezelfde lengte. De tekening aan de buitenkant verschilt van kaars tot kaars; ze is de gestolde weergave van de gietstraal op de binnenkant van de mal.
Waarom ziet de bovenkant er anders uit dan de rest van de bika kaars?
Bika kaarsen worden in twee fasen gegoten. Bij het stollen tijdens de eerste fase ontstaan diepe luchtgaten. die worden in de bijvulfase opgevuld. Het bijvullen gebeurt met zeer hete paraffine (wat het gladde uitzicht verklaart) die niet altijd exact dezelfde kleur heeft als de rest van de kaars.
De bika kaarsen die ik bestelde zijn lichter/donkerder dan de kaarsen op de foto?
De kleuren worden met de hand gemengd. Daardoor ontstaat er een spectrum i.p.v. vaste kleuren. Het behoort tot de charme en de garantie van het handwerk dat uw kaars nooit exact dezelfde kleurintensiteit zal hebben.
Lekken de bika kaarsen?
Bika kaarsen lekken zelden tot nooit. Zeker wanneer ze aan het krullen zijn, is de kans op lekken minimaal. Maar zeg nooit nooit. Indien de bika kaarsen op een tochtige plaats staan, kan het wel voorvallen. Zet ze daarom altijd op een plateau met een opstaande rand.